@copyright 2015 Alwin Kloosterman

de oprichting en opening van Zwembad Noord in Stadskanaal.

Op 11 februari 1935 werd ten kantore van notaris Tj. Wiersum te Wildervank een hypotheekakte inzake Stichting Bad- en Zweminrichting Stadskanaal (W) getekend. Doelstelling was om te komen tot het oprichten van een open lucht Bad- en Zweminrichting te Stadskanaal (W)*.

Met medewerking van het gemeentebestuur van de gemeente Wildervank* en ondersteund door vele plaatselijke lieden, die het belang van een dergelijke instelling voor de gezondheid van jeugdigen en ouderen inzagen kwam dit initiatief tot stand. Mede door de verkoop van obligaties werden de benodigde gelden ingezameld om zodoende de bevolking in de gelegenheid te stellen de zwemsport machtig te worden en te kunnen beoefenen.

Het zwembad werd aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Bij de opening werd uiteraard een foto genomen waar verschillende gemeentebestuurders en overige bestuurders op staan. We zien onder meer zittend v.l.n.r.: 2e van links Wethouder M. Buitenkamp, vervolgens Burgemeester J.P. Teenstra, E. Doorenboshoofd van de MULO, H. Grijze hoofd van de Oosterschool en Notaris W. Hamminga. De overige personen op deze foto zijn mij onbekend. Wie kan helpen?

kas vet zwembad 522x391

Wel bekend is dat Willem Klad en zijn echtgenote Wiep het eerste badmeesters- echtpaar van dit zwembad waren. De eerste zwemclub kreeg de naam: W.I.O.E. (Water Is Ons Element). Deze zwemclub werd mede opgericht door de Heer H.E.Takens.

De kleed(bad)hokjes waren strikt verdeelt in een heren- en damesafdeling . Door te kloppen op de achterwand werd deze van achteren door het personeel van de Bad- en Zweminrichting ontgrendeld en kon men de kleding in bewaring geven. Voor de hele jeugdigen was er -aan beide zijden- het zgn. “Zwienhok” waar dezen (vaak met behulp van hun ouders) zich konden omkleden. Aan de inzet van de vele vrijwilligers is het nu –bijna 80 jaar later- mede te danken dat dit prachtige buitenbad nog steeds in stand gehouden kan worden. Het is te hopen dat BAD NOORD nog vele jaren voor Stadskanaal én omgeving op sportief en recreatief gebied zijn diensten kan blijven bewijzen. Met het jaarlijks terug kerende evenement “Bommetje springen” wordt ook Stadskanaal steeds weer landelijk positief in de schijnwerpers gezet.

Voor aanvullingen of reacties: Jaap Meijering tel. 0599-613985 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* Tot 1 januari 1969 was de plaats Stadskanaal verdeeld in twee gemeentes. Het gedeelte van Bareveld tot de “Gele Klap” viel onder Stadskanaal (W) =Wildervank . Dit gedeelte heet nu Stadskanaal Noord. Het Zuidelijk deel van Stadskanaal – van de “Gele Klap” t/m 2e = Onstwedde. Afdraai- viel onder Stadskanaal (O).

BRON: Kanaalstreek  Link